Diplomazwemmen

10 toppers hebben hun diploma gehaald | juli-2013

Zaterdag 29 juni was er weer diplomazwemmen op het zwembad.

Jayden Helmhout, Senne Velleman en Lisette Moes hebben hun A diplima gehaald. Michelle Velleman, Eske Noordmans, Zara Boonstra en Lisa Boonstra hebben hun B diploma gehaald en Jesse Dijkema, Marit de Jong en badjuf Leida hebben hun C diploma gehaald.

Donderdag 4 juli hebben nog eens 7 toppers hun diploma gehaald. Petra Pietens en Myrthe de Jong hebben hun snorkeldiploma gehaald, Hielke Zuidema en Kim Bholasingh hun survival diploma en Anne Hulst, Meike Stevens en Romee de Boer hun zwemvaardigheidsdiploma.

Gefeliciteerd toppers!

 

  


De Vroege Vogels vieren een jubileum

Koffie en gebak na vroege baantjes in het zwembad | mei-2013

Iedere ochtend staan ze er weer, de ‘vroege vogels’ van openluchtbad De Griffioen in Grijpskerk. Een clubje doorgewinterde zwemmers en zwemsters, die om 7.00 uur het bad weer “warm zwemmen” voor de dag die komen gaat. Eén keer per week, op woensdag, drinken ze daarna nog even koffie. Tijd voor nieuwtjes en gezelligheid. Afgelopen week vergezelde een lekker stuk gebak de koppen koffie. Gerben de With vierde een jubileum. Hij zwemt alweer veertig jaar in het clubje mee.

Weer of geen weer, Gerben, Johannes en Henny Bosscha, Albert Sikkens, Annette Jelsma, Jeanne Scholten, Thea Zuidema en Agda van der Vlis beginnen de dag met een duik. Badjuf Rina van der Werf en haar collega Berend Vos kunnen de klok er op gelijk zetten. Rond tien voor zeven ’s ochtends komen ze één voor één aan, uit Grijpskerk, Niezijl en Visvliet. Om zeven uur liggen ze in het water, wat ze vaak na een kwartier weer voor gezien hebben. “En dan heb je er 500 meter op zitten”, vertelt de jubilaris. “Overslaan doe ik nooit, behalve als ik met vakantie ben. Of het wel leuk is? Je weet niet beter”, is het nuchtere antwoord. En de koud? “Daar wen je aan.” Want koud kan het zijn. “Vorige week moesten we nog de auto krabben”, herinnert Agda zich. “Oh ja, toen kwamen we hier met handschoenen aan”, vult Jeanne aan.

Gerben is het middelpunt vandaag, aangezien hij zijn veertigjarig jubileum viert. “Mijn oudste zoon begon op zesjarige leeftijd met schoolzwemmen. Elke ochtend stond ik om 7.00 uur aan de kant te blauwbekken en toen dacht ik: ik kan er dan zelf ook wel induiken. Inmiddels is mijn zoon 46 jaar.” Het rekensommetje was snel gemaakt. Hij is niet de enige van het clubje die al jarenlang zijn dagen begint met een duik. Bijna allemaal zwemmen de heren en dames een tientallen jaren om 7.00 uur, zodra het seizoen van het openluchtbad weer van start is. Alleen Johannes begon ongeveer drie jaar geleden. “Toen ging hij met prepensioen”, doet zijn vrouw Henny uit de doeken, “en toen zei ik: ‘nu moet het maar wezen’.” “Maar hij ligt er altijd als laatste in, hoor”, grapt een ander.

“Wij warmen het bad op”, grapt de groep door. “Ieder heeft zijn eigen baan. En een eigen hokje.” Ze hebben verhalen zat over hun zwemkwartiertje. “Er gebeurt hier best wel wat. Kikkers, eenden in het water”, vertelt Agda. “Oh, die kikkers”, zegt Annette, “die zitten dan altijd weer in mijn baan.” “Het is een heel sociaal gebeuren”, vertelt Gerben ten overvloede terwijl de rest gezellig nieuwtjes uitwisselt. “Mijn vrouw zegt nog wel eens als ik thuiskom: ‘hoe was het bij zwemmen, nog nieuws?” “Net een nieuwsblad hier”, beamen de dames. “We hebben hier geen Streekkrant nodig”, grappen ze.

In de winter zien de dames en heren elkaar niet. “Ja, we komen elkaar natuurlijk wel tegen, Als je elkaar dan bij de C1000 treft, gaat het al snel van: ‘hij is bijna weer open, hè’”, vertelt Thea. “In het begin herkende je elkaar niet met echte kleren aan”, vertelt Henny, terwijl er achter haar iemand in badjas voorbij komt. Er is iets bij voor te stellen. “Ik kwam een keer iemand in een driedelig streepje tegen en vond dat hij wel erg amicaal deed. Bij het zwemmen de volgende ochtend zei hij: ‘herkende je me niet?’.”

Langzaamaan stapt één voor één weer op. Tijd voor een welverdiend ontbijtje. Morgen zelfde tijd, zelfde plek. “Behalve in het weekend, dan zijn we vrij”, lacht de jubilaris. “En morgen dan is het Hemelvaart, dan hebben we een snipperdag!”

Bericht in de Streekkrant

 


Zonne energie op 'de Griffioen'

De kachel uit? | februari-2011

Zou het niet fantastisch zijn wanneer de kachel op het zwembad uit kon? Dat was de vraag die het bestuur van ‘de Griffioen’ zich in 2010 stelde, het antwoord was dat de kachel niet volledig uit kon maar dat een aanzienlijke energiebesparing mogelijk was. Een aantal fondsen hebben vanuit hun eigen doelstelling zich herkend in de doelstelling van het project en hebben financiële steun toegezegd. Daardoor heeft ‘de Griffioen’ het project in uitvoering kunnen nemen.

Het SNS fonds Grijpskerk steunt al jaren projecten in het dorp Grijpskerk die de leefbaarheid van het dorp bevorderen. Het zwembad wordt gezien als één van de organisaties die de leefbaarheid in het dorp positief bevorderd. Het coöperatiefonds van de Rabobank Noordenveld West Groningen stimuleert projecten die een economische, maatschappelijke of culturele bijdrage leveren aan de regio. Wold en Waard geeft met haar leefbaarheidsfonds een impuls aan initiatieven die het leven in de wijken prettiger en leuker maakt. Tenslotte het Energieconvenant Groningen helpt projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Tezamen staan deze fondsen garant voor 25.000 euro, waarmee het project financieel mogelijk wordt. De stichting zwembad ‘de Griffioen’ draagt vanuit de investeringsreserve nog 10.000 euro bij.

Met deze partijen wil zwembad ‘de Griffioen’ een voorbeeld neerzetten voor andere organisaties en particulieren dat het investeren in duurzaamheid een daadwerkelijk rendement oplevert. Het project zal achter het diepe bassin de zonnecollectoren realiseren die worden aangesloten op de verwarmingsketel. De installatie zal een energiebesparing van 30-35 procent moeten realiseren, waarmee de exploitatielasten substantieel zullen afnemen en de ecologische footprint van het zwembad zal verkleinen. De uitvoering is in handen gegeven van Technisch Bureau van der Wal te Lauwerzijl die zich de afgelopen jaren heeft gespecialiseerd in energiebesparende projecten. Inmiddels hebben een aantal vrijwilligers het frame gerealiseerd waarop de collectoren de komende maanden worden geplaatst. De doelstelling is dat aan het einde van de seizoenvoorbereidingen het bad met de nieuwe installatie opgewarmd gaat worden. Tijdens de opwarming van het bad wordt jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid gas verstookt om de 750.000 liter water van ‘de Griffioen’ op de behaaglijke temperatuur van 25 graden Celsius te brengen. Bij de seizoensopening op woensdag 27 april zal de installatie officieel in gebruik genomen worden.