persbericht het Westerkwartier 26 maart | maart-2014

Zwembad Grijpskerk bijna klaar voor nieuw seizoen

GRIJPSKERK - Het voorjaar is nog niet begonnen, maar in zwembad de Griffioen is een handjevol vrijwilligers al druk bezig het zwembad seizoensklaar te maken.

Zo worden er nieuwe voorzieningen als een opslagruimte gebouwd, zijn ze druk met het schoonmaken van de perrons en de bassins en zorgen ze dat alles weer naar behoren werkt als het zwembad open gaat. Ook staan er dit jaar grotere klussen op het programma, zoals het plaatsen van een nieuwe afdekdeken op het ondiepe bassin en het vervangen van de circulatiepomp. Ieder jaar mogen we onszelf weer gelukkig prijzen met de inzet van alle vrijwilligers.
De grotere klussen zijn onderdeel van een investeringsplan van de stichting ten behoeve van een duurzaam zwembad. De nieuwe circulatiepomp gaat ’s nachts op halve capaciteit draaien wat aanzienlijk scheelt in de energiekosten. De investeringen in zonnecollectoren in 2011 hebben laten zien dat duurzame energie loont, de energierekening is conform de verwachting lager geworden. Het verduurzamen en investeren in groene alternatieven staat centraal in het investeringsplan, momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om middels zonnepanelen zelf energie op te wekken.

Zwemwaterwet

Dit soort investeringen zijn niet alleen nodig om te verduurzamen, maar ook om de recentelijk fors gestegen exploitatiekosten enigszins te kunnen compenseren. Tot 2013 konden zwembaden net als een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) een deel van de energiebelasting terugvragen, met ingang van 2013 is dat niet meer mogelijk. Helaas wordt een zwembad niet gezien als een ANBI maar als een bedrijf. Daarnaast stijgt de waterprijs vanwege de nieuwe hogere belasting op leidingwater en zit er een nieuwe Zwemwaterwet aan te komen die de eisen aan de waterkwaliteit flink opschroeft.
Zwembad de Griffioen hoopt uiteraard op een mooie zomer. De openingstijden zijn vernieuwd en dat betekent dat in de vakanties met mooi weer (vanaf 25 graden) het zwembad niet meer tussen-de-middag dicht is, maar ook geopend tussen 10.00 en 13.30 uur. Zo kan er met mooi weer te hele dag gebruik gemaakt worden van het zwembad. Daarentegen sluit het zwembad op zondag buiten de vakanties haar deuren in verband met de lage bezoekersaantallen. De openingstijden en tarieven staan op onze website. Daar kunnen ook al abonnementen in de voorverkoop worden besteld.

Activiteiten

Komend seizoen staan er genoeg leuke activiteiten op het programma. Het zwembad opent haar deuren op vrijdag 25 april a.s. om 16.00 uur. Er wordt een midzomernachtduik georganiseerd op 21 juni, een zeskamp op 28 juni en na de zomervakantie is de zwem4daagse waar jong en oud aan mee kan doen.
De opzet van de zwemlessen is vanaf 2014 geheel verandert. Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom in de A-lessen en vanaf 5 jaar wordt een turbo lesprogramma aangeboden, waarbij het mogelijk moet zijn om in 1 openluchtseizoen het A-diploma te halen. Voor het turbo programma moet een kind 5 jaar zijn bij aanvang van het seizoen en moet een aantal vaardigheden beheersen. De introductie van wetsuits moet ook de laatste drempel wegnemen. Ook is het mogelijk een compleet ABC pakket te kopen.

Gezien de geringe animo de afgelopen jaren zijn de zwemvaardigheidsdiploma’s uit het aanbod verdwenen. Zwembad ‘de Griffioen’ verwacht met het nieuwe aangeboden programma weer beter aan te sluiten bij de vraag van de klanten. Een uniek bad in een prachtig dorp, goed bereikbaar (ook met de trein) is helemaal klaar voor een prachtige zomer!